Фасети от Green apple

Керамични фасет

Защо е добре да си поставим зъбни фасети

 

Зъбните фасети са практично решение, с което външния вид ще бъде такъв, какъвто го искате. Ако страдате от счупени зъби, имате крива форма на захапката или разстояния между зъбите, фасетите са вашето избавление.

Зъбните фасети представляват вид тънки капачета, които се прилепят към зъбите. По този начин зъбите се оформят и стават по-подредени и красиви.

Зъбни фасети

Ако искате усмивката ви отново да сияе и да може да се гордеете с хубавите си зъби, то най-добрият вариант за вас е да поставите фасети. Необходимо е да знаете, че фасетите са специални тънки покрития, които се слагат върху видимата част от зъба. Те наподобяват на естествени зъби. Фасетите имат много приложения, те се използват когато:

– зъбите са вече износени или криви;
– между зъбите има разстояния, които са неравномерни и им придават кривина;
– зъбите са счупени или износени;
– зъбите не могат да се избелят по никакъв начин.

Материалът на изработка на фасетите е композитна смола, но могат да бъдат и порцеланови или от LiSi . Всеки стоматолог индивидуално преценява какъв вид фасети да ви постави.

Порцелановата фасета има тъничка обвивка, която се прави по поръчка, за да пасне идеално на всякакви типове зъби.Литиев дисиликат е комбинаци между него и цирконии и като здраина и естетика превъзхожда останалите видове.

Предимства на порцеланови и LiSi фасети:

– порцелановите фасети са по-силни и издържат повече;
– те имат естествено изглеждаща повърхност;
при тях е нужно да се отстрани по-малко количество зъбен емайл, отколкото с корона или капачка;
– не могат лесно да се оцветят;
– лесно се закрепят върху счупения зъб

Как се поставят порцелановите и LiSi фасети:

Преди да пристъпи към действия, стоматологът отнема малко количество емайл от страничната и предната част на зъба. По този начин той подготвя зъба така, че след поставяне на фасета той да изглежда напълно естествен. След това се прави отпечатък на зъбите, на които ще слага фасетите.

Отпечатъкът се изпраща в специализирана зъботехническа лаборатория, която изработва по поръчка порцелановите фасети, за да паснат добре на зъбите. Това действие отнема време, обикновено 3-5 дни, като през това време зъболекарят може да ви постави временни фасети.

При следващото посещение зъболекарят поставя фасетите върху зъбите, за да провери дали съответстват на зъбите. Ако е нужно, той прави финални корекции, след което зачиства зъбите и залепя към тях фасетите.
Добре е да се знае, че в последствие също могат да се правят корекции по тях.

Фасети от композитна смола

Композиционната смолна фасета е направена от пълнежен материал със цвета на зъба,

Предимства на композитните фасети от смола:

– при нея се сваля много по-малко количество емайл от зъба;
– тези фасети могат да се сложат веднага и не трябват няколко посещения при стоматолога;
– доста по-евтини са от порцелановите фасети;
– при повреда се поправят лесно и бързо, което е важно, защото се износват по-бързо от порцелановите фасети

Как се поставят фасети от композитна смола:

Стоматологът преоформя зъбите, като свързва и извайва композитния материал, в цвят, който е най-подходящ.
Използва специална светлина, която втвърдява композита и свързването му със зъбите.

Фасетите се изглаждат и полират, като приличат много на естествени зъби.

Какво трябва да знаете, преди да поставите фасети

Важно е да нямате кариеси и венците да са в спокойно състояние – да не кървят.
Фасети не се препоръчват за хора, които скърцат със зъби или ги стискат прекалено много, защото могат да се износят бързо и да се счупят. Затова ако имате проблем със скърцане със зъби през нощта, вашият стоматолог трябва да ви предпише специален нощен предпазител

Важно за фасетите е, че с течение на времето може да се разхлабят. Не се притеснявайте – те лесно могат да се заменят с нови.

Имайте предвид, че премахнатия емайл няма как да се възстанови.

Преди да пристъпите към поставянето на фасети, говорете с вашият стоматолог за всички предимства и недостатъци. Не забравяйте да поддържате добра устна хигиена и ако имате болка или съмнения за кариеси да посещавате стоматолога си по-редовно.

След като поставите фасети внимавайте за:

фасетите има вероятност да се счупят, затова яденето на твърди неща е рисковано. Навикът ядене на нокти също не е добра идея за вашите фасети.

В началото ще ви бъде по-трудно да свикнете с новопоставените фасети и ако имате проблем със захапката или консумацията на храна, посетете стоматолога си, за да ви направи нужната корекция.

Чистете зъбите си от заседнала храна с конец и ги мийте най-малко 2 пъти на ден. Това се отнася и за хората с поставени фасети.