Зъбните фасети са  „люспи“ от керамика или Li2Si ,коитосе слагат в зоната на емайла. Поставянето им е с цел подобряване на естетиката и здравината на зъбите. Фасетите успешно коригират увредената или неестетична повърхност на зъбите и могат да се погрижат за красотата на вашата усмивка. Кога се слагат фасети и каква е тяхната издръжливост предстои да разберем в долните редове.

Фасети се поставят определени случаи ,но най-важното е да се вземе предварителен отпечатък и  макроснимки. По модела да се анализира кой е най-добрия начин за постигане на желанието на пациента.На модела се прави восъчен моделаж на бъдещите фасети.Снимките се ползват за за дизайн на усмивката на фасетите.Восъчния моделаж на фасетите се прехвърля върху зъбите .И когато имаме завтното“Да“минаваме на следващия етап.Пилене и отпечатък .

Някои от случаите, в които поставянето на фасети би било от ползаПредните зъби са отговорни за цялостно излъчване на лицето, наред с усмивката. Поставянето на зъбни фасети не е съпроводено с болка и не причинява какъвто и да било дискомфорт. Процедурата е бърза и лека, а резултатът е бяла и красива усмивка.

Искате  оцветяваният да коригирате цвета
Понякога избелването не е оферта. Има слузаи на флуроза,тетрациклиново оцветяване или девитализиране на зъб. Тогава чудесна алтернатива са фасетите, които след поставяне върху зъбите ще прикрият успешно нежеланите оцветявания.
Не ви харесва формата и големината на зъбите

Вследствие на фрактури, образуване на кариеси и провеждано лечение, както и поради генетични фактори, е възможно зъбната редица или отделни зъби да бъдат с неестетична форма, изкривени и др. В този случай слагането на зъбни фасети може да изправи зъбната редица, а видът им да остане максимално естествен.
Имате разстояния между зъбите
Разстоянието между зъбите, известно като диастема, би могло да се коригира чрез поставяне на фасети. Методът на поставяне е стандартен, чрез минимално изпиляване на част от естествените зъби, върху които ще се поставят фасетите. Съществува вариант за поставяне на фасети и без изпиляване. По какъв начин ще бъдат поставени фасетите зависи от личните ви предпочитания и мнението на стоматолога.
Колко време издържат фасетите
Живота на една фасета зависи от наколко фактора:

1.Материала от който е направена фасетата.

Той може да е 1.1. Полимерен материал,който е с живот около 5г.

1.2.Керамична фасета.Живот труден за прогноза.Птричината е ,че керамичните фасети са крехки и може да се счупят при небрежно ползване на приборите за хранене.

1.3.Фасети с литиев дисиликат .Те са амалгама от керамика и цирконии и резултата е здрава и красива фасета.Лесно може да се индивидуализирз.Живот – над 15год.